Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Η χρυσή εποχή Μπάρλου - Εποχή έργων και τίτλων


Ο Λουκάς Μπάρλος με τον Θωμά ΜαύροΤο 1974 η ΑΕΚ γύρισε σελίδα. Χάρη σε ένα όνομα. Λουκάς Μπάρλος. Ο «θείος Λουκάς», όπως έχει μείνει στις μνήμες όλων μας, ανέλαβε την προεδρία της και με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ «έχτισε» μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του συλλόγου. Μεγάλοι άσοι έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια: το 1974 οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης και οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, το 1975 ο Μαύρος (που θα παίξει από το 1976) και το 1976 οι Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου και Χρηστίδης. Υπήρχαν ήδη οι Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης και Τάσος κι όλοι μαζί οδήγησαν την ΑΕΚ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία. Την περίοδο 1976-77 η Ένωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε διαδοχικά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους.

Την επόμενη σεζόν την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ανέλαβε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι, ενώ στην ομάδα ήρθαν οι «Μουντιαλικοί» Μπάγεβιτς (Γιουγκοσλαβία 1974) και Βιέρα (Ουρουγουάη 1966) αντί των Βάγκνερ και Τσανλάιντερ. Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο και κατέκτησε το νταμπλ. Στο κύπελλο, μάλιστα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-0, στη συνέχεια συνέτριψε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό με το ιστορικό 6-1. Στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη η Ένωση πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τη νίκη 2-0 επί του ΠΑΟΚ (σκόρερ οι Μαύρος και Μπάγεβιτς).
Την περίοδο 1978-79, με την ενίσχυση του Μίμη Δομάζου και με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο της, η ΑΕΚ στέφεται και πάλι πρωταθλήτρια, αν και χρειάστηκε στις αρχές του β’ γύρου να αντικατασταθεί ο προπονητής από τον παλιό άσο της ομάδας, Ανδρέα Σταματιάδη. Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν παρατάχθηκε για να διεκδικήσει τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ.
Ο Χρηστίδης μετά το ιστορικό ματς με την QPR
Επι προεδρίας Λουκά Μπάρλου, επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των εξεδρών του γηπέδου της ΑΕΚ με την ανέγερση της περίφημης σκεπαστής. Από την Ακαδημία της ομάδας αναδείχθηκαν πολλά ταλέντα ανάμεσά τους και ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν αργότερα την πρώτη ομάδα, όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: