Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Πρωταθλήτρια Ά Εθνικής


Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, ΣταματιάδηςΗ επόμενη επιτυχία της ΑΕΚ ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα. Όταν πια είχε δημιουργηθεί η Α’ εθνική κατηγορία. Το μπαράζ του 1963 στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό έληξε με 3-3 αλλά η καλύτερη διαφορά τερμάτων έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Στην ομάδα είχε έρθει από τον προηγούμενο χρόνο ο Μίμης Παπαϊωάννου και μαζί με τους Νεστορίδη, Πετρίδη, Σεραφείδη, Σοφιανίδη, Σταματιάδη, Τσαχουρίδη, Κανελλόπουλο, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα οδήγησαν την ΑΕΚ στην κορυφή. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Ακολούθησε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1966. Η ΑΕΚ είχε περάσει στον τελικό και περίμενε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν ποτέ στο γήπεδο και η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο χωρίς αγώνα. Την άνοιξη του 1967 ο Τσάκναντι επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας. Για να φέρει άλλον ένα τίτλο και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Το 1968 η ΑΕΚ χωρίς τον Νεστορίδη που είχε αποχωρήσει, αλλά με τα παλιά της αστέρια (Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη) και με πολλούς νέους μεγάλους άσους (Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου) έκανε την κορυφή του πρωταθλήματος και πάλι κιτρινόμαυρη.

Τρία χρόνια αργότερα με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο και ενισχυμένη με τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, τον Αποστόλη Τόσκα και τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια, για τρίτη φορά στην Α' Εθνική και πέμπτη συνολικά στην ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: